header-photo
post-122

PRIIMTAS DIDŽIAUSIAS GRŪDŲ LAIVAS KLAIPĖDOS UOSTO ISTORIJOJE

ugsėjo 10 d. prie Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ Universalaus žemės ūkio produktų krovos terminalo krantinės Nr. 67a prisišvartavo „Post Panamax“ tipo laivas „Piera“, į kurį bus pakrautas iki šiol didžiausias lietuviškų eksportinių grūdų kiekis per visą Klaipėdos uosto istoriją.

š viso į 229,5 m ilgio, 38 m pločio laivą bus pakrauta 74 tūkst. tonų kviečių. Šį kiekį matuojant geležinkelio vagonais susidarytų apie 1100 grūdovežių, arba daugiau nei 16 km ilgio geležinkelio sąstatas. Rekordinę grūdų partiją į Iraną eksportuoja AB „Kauno grūdai“ drauge su UAB „Žvalguva“.

Dėl šiemet atsiradusių naujų infrastruktūrinių ir gylio parametrų prie kompanijos „Bega“ krantinių, Uosto kapitono sprendimu, buvo patvirtintos didesnės maksimalios laivų grimzlės: 13 metrų - prie 67a krantinės (naujojo pirso pietinės pusės) ir 13,2 metro - prie 69-70 krantinių. Tai dar labiau padidino Klaipėdos uosto ir kartu kompanijos „Bega“ praėjusiais metais pradėto eksploatuoti Universalaus žemės ūkio produktų eksporto-importo terminalo pajėgumą ir galimybes, kurios šiuo metu jau yra maksimaliai išnaudojamos tiek eksportuojant lietuviškus grūdus, tiek pakraunant bei iškraunant kitus birius krovinius.

 “Įgyvendinus investicijas šiame terminale, užtikrinus gylius prie krantinių, atsiveria plačios galimybės priimti didesnius laivus, pritraukti visiškai naujus krovinius. Džiugu, kad Klaipėdos uostas iš fiderinio tampa ne tik konteinerių, bet ir birių krovinių hub‘u. Tokio modernaus, technologiškai apginkluoto terminalo, kuris pasižymėtų reversinėmis galimybėmis, Baltijos šalių uostuose neteko matyti“, - teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Pasak kompanijos „Bega“ generalinio direktoriaus Aloyzo Kuzmarskio, viena vertus, šis rekordas yra didelis pasiekimas tiek Klaipėdos uostui, tiek krovinių siuntėjams, kuriems yra svarbu optimizuoti krovinio gabenimo kaštus, kita vertus, terminalo galimybės leistų pakrauti dar didesnį kiekį grūdų: šiuo metu vien tik kviečių „Begos“ talpyklose yra sukaupta per 120 tūkst. t, o maksimali laivo „Piera“ talpa – apie 91 tūkst. t, tačiau tam, kad jis būtų tiek užkrautas, reikia maksimalios 14,4 m grimzlės.

„Nauji gyliai – tai naujo požiūrio ir gero Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, Uosto kapitono tarnybos darbo bei bendradarbiavimo su krovos kompanijomis rezultatas. Labai reikšminga yra darni uosto  suprastruktūros ir infrastruktūros plėtra, galimybė operatyviai panaudoti sukuriamus naujus krovos pajėgumus ir tenkinti krovinių siuntėjų lūkesčius. Pastaruoju metu uoste daug buvo padaryta, liko ne tiek ir daug, kad Klaipėdos uostas įgytų maksimalius parametrus. Labai svarbu, kad Uosto direkcijos vadovybė tai puikiai supranta ir jau dabar pradeda įgyvendinti tolesnio uosto vystymo programas“, - priduria A. Kuzmarskis.

Iš viso šį sezoną „Bega“ planuoja perkrauti apie 1,5 mln. t žemės ūkio produktų, iš kurių apie 1 mln. t bus Lietuvoje išaugintas grūdų derlius.

Grįžti į naujienų sąrašą