header-photo
post-108

2013-AISIAIS "BEGA" IŠLAIKĖ KROVINIŲ APYVARTOS AUGIMĄ

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija "Bega" 2013 metais išlaikė krovos apyvartos augimą, kuris, palyginti su 2012-aisiais, siekė 12 proc. Analizuojant pastarųjų 5-erių metų veiklos rezultatus, matyti, kad kompanijos "Bega" krova nuo 2009-ųjų išaugo apie 25 proc.

Pasak kompanijos "Bega" generalinio direktoriaus Aloyzo Kuzmarskio, agimui yra dvi pagrindinės priežastys.

Viena vertus, kompanija šiuo metu įgyvendina uostinės infrastruktūros ir terminalų plėtros programą. Laikotarpiu nuo 2006 iki 2020 m. į krovos pajėgumų didinimą vien "Bega" planuoja investuoti apie 330 mln. Lt. 

Dalis šių investicijų jau yra ne tik padaryta, bet ir pradėjo "dirbti" bei duoti grąžą. Tai - per 80 mln. Lt kainavęs Universalus birių žemės ūkio produktų eksporto-importo terminalas su geležinkelio vagonų bei krovininių automobilių pakrovimo/iškrovimo stotimi, mobiliuoju laivų krautuvu, moderniomis krovos technologijomis ir kitais priklausiniais.

Pradėjus darbą per šį terminalą,  birių žemės ūkio produktų, kurių didelę dalį sudaro eksportinės bei tranzitinės grūdinės kultūros, krova praėjusiais metais, palyginti su 2012-aisiais, išaugo 26 proc., o lyginant su 2011 metais - net 2,5 karto.

Tai, pasak A. Kuzmarskio, taip pat yra svarbu vertinant kitą reikšmingą veiklos rodiklių augimo priežastį - krovinių srautų diversifikavimą. Pavyzdžiui, tų pačių birių žemės ūkio produktų dalis bendroje kompanijos "Bega" krovinių struktūroje per pastaruosius 5 metus išaugo nuo 6-7 proc. beveik iki 20 proc. ir atitinkamai išplėtė bei pagilino kompanijos veiklos specializaciją.

Kalbant apie vieną iš reikšmingiausių kompanijos "Bega" krovinių - birias mineralines trąšas, čia taip pat matome 8 proc. augimą, nors bendrai Klaipėdos uoste birių trąšų krovos apyvarta 2013-aisiais dėl objektyvių priežasčių laikinai sumažėjo apie 11 proc. Prielaidas atsispirti sumažėjimui iš dalies sudarė srautų diversifikavimas, nes kompanija "Bega" į laivus perkrauna tiek Lietuvos, tiek Baltarusijos, tiek Rusijos trąšų gamintojų eksportinę produkciją.

Praėjusiais metais kompanija "Bega" fiksavo augimą cemento, mineralinių medžiagų, kalcinuotos sodos apyvartoje. Vienas didžiausių šuolių 2013-aisiais užfiksuotas skystų produktų krovoje - jos augimas sudarė 50 proc.

KJKK "Bega" krovinių struktūra 2013 m. (%)

Grįžti į naujienų sąrašą